Brandpreventie : Tips brand in huis te voorkomen

30/04

Foto: 112Nieuwsgroep

Bedenk eens wat er zou kunnen gebeuren met jezelf of familieleden als er een brand uitbreekt. Dat wil niemand, dus des te meer reden om zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen te nemen zodat de kans klein is dat het jou zal overkomen.

Oorzaken brand

De oorzaak van een brand kan van alles zijn. Denk aan kortsluiting van elektrische huishoudelijke apparaten , verstopte filter van afzuigkap en wasdroger , overbelaste stroomkabels , kaarsen of waxinelichtjes, lampen die heet worden en in de buurt staan of hangen van brandbaar materiaal. Het klinkt voor de hand liggend, maar vaak hadden woningbranden voorkomen of beperkt kunnen worden. Veel mensen zijn laks en denken dat het ze niet zal overkomen. Een riskante gedachte, als je je bedenkt dat er jaarlijks meer dan 6000 woningbranden in Nederland voorkomen.

Brandpreventie

Ook apparaten die stand-by staan kunnen brandgevaarlijk zijn vooral oudere , ga je weg haal de stekker uit het stopcontact .

Tegenwoordig kan je op afstand je verwarming een uurtje voor je thuis komt aan zetten , wees er zeker van dat er geen brandbare dingen tegen of kort bij de verwarming staan of hangen .

Je kunt je huis uitrusten met enkele producten die je zullen helpen bij brandpreventie:

Blusdeken : gooi je over een vuur, zodat de zuurstof weggenomen wordt. Hierdoor heeft de brand geen kans meer te verspreiden. Werkt vaak beter dan water op een vuur gooien .

Rookmelders : simpele manier om rook en dus brand vast te stellen. Zodra er rook gesignaleerd wordt klinkt er een luide pieptoon. Vaak worden deze verplicht door verzekeraars .

Brandblussers : gevuld met poeder of schuim waarmee een (kleine) brand geblust kan worden.

Vluchtmasker : beschermt je minimaal een half uur tegen schadelijke stoffen. Een vluchtmasker biedt daarnaast beter zicht in een brand.

Verantwoordelijkheid

Een preventieve uitrusting aanschaffen voorkomt niks natuurlijk. Denk erom dat je apparaten altijd helemaal uitschakelt als je even weg bent of naar bed gaat. Ook kaarsen en waxinelichtjes moet je ver van brandbaar materiaal verwijderd houden. Zorg dat iedereen in huis een zogeheten vluchtroute kent en weet waar het blusdeken, de brandblusser en vluchtmasker gelegen zijn.

Als ouder kan je in huis met je kind leren en oefenen wat te doen bij een calamiteit , dit kan spelende wijs .